Vertaistuellista kokemustietoa
äitikamut
Äitikamut-äiteinä, erityisperheidemme vanhempina, tuotamme Äitikamut-podcast -puheohjelmaa, jonka sisältö polveutuu ilmiöistä erityisperheidemme ympärillä.
Tarjoamme erityisperhearkemme kokemustiedon yli 50 vuoden ajanjaksolta sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten, kehittäjien, tutkijoiden ja erityisperhe-elämän iloista, haasteista ja onnistumisista kiinnostuneiden henkilöiden käyttöön.
ÄITIKAMUT – PODCASTIN UUSIN TUOTANTOKAUSI!
Tuotantokausi 3
Vain yksi minä
Jaksovieraanamme autisminkirjoa edustava valloittava PAULA KIVELÄ.
Paula kertoo, kuinka ihmisten kohtaamisissa on hyvää terve uteliaisuus, hyvä kohtaaminen jää aina mieleen ja hyvään kohtaamiseen on aina aikaa. Hän muistuttaa myös siitä, että kohtaaminen ei ole rakettitiedettä. Etenkin muutostilanteissa hyvä kohtaaminen on tärkeää. Kuka tahansa voi halutessaan olla hyvä asiakaspalvelija, hyvä kohtaaja.
Paula kertoo yhdeksi voimalauseekseen oman äidin sanat: ”Kyllä sinä paikkasi tästä maailmasta löydät” ja näin on tapahtunut. Paula omassa kodissaan, tekee kahta itselleen merkityksellistä työtä ja iloitsee voidessaan tehdä työtä omalla persoonallaan.
Paula: ”Sillä on merkitystä, miten me toisillemme viestitään”
Vammaisperheiden maksuton lakineuvonta vaakalaudalla
Jaksovieraanamme Tukiliiton lakineuvonnasta juristi TANJA SALISMA.
Tukiliiton maksuton LAKINEUVONTA auttaa palveluihin ja oikeuksiin liittyvissä asioissa vammaisten ihmisten ja meidän läheisten lisäksi myös vammaisalan ammattilaisia: asumisen asiat, henkilökohtainen apu, asiakasmaksut, terveydenhuolto, edunvalvonta, omaishoito, kuljetuspalvelut, perusopetus, työ- ja päivätoiminta sekä kohtelu ja pakkotoimet.
Vammaisperheiden maksuton lakineuvonta on vaarassa loppua, mikä uhkaa heikentää perheiden mahdollisuuksia saada oikeudellista tukea ja turvata heille kuuluvat palvelut.
Tukiliiton lakineuvontaa tarvitaan! Korvaavaa palvelua ei ole!
Turvallisuus – hyvinvoinnin perusta
Kohtaamattomuus ja neuvottomuus synnyttävät turvattomuutta. Tällöin turvallisuuden tunne järkkyy ja usko tulevaisuuteen horjuu.
Lasten ja nuorten – vammaisten ja vammattomien – turvallisuus on pystyttävä turvaamaan.
Äitikamuina pohdimme perheiden turvallisuussuunnitelman tarvetta, varautumisvalmiutta poikkeusolosuhteisiin kuten sähkökatkoksiin, luonnon mullistuksiin, yhteiskunnallisiin katastrofeihin.
Tulla kuulluksi, nähdyksi, hyväksytyksi -aidosti
Puhevammaisten viikon 30.9.-6.10.2024 teemana on ”Kommunikointi on yhteispeliä”. Meillä jokaisella on oikeus ja tarve tulla kuulluksi, ymmärretyksi, nähdyksi ja aidosti hyväksytyksi.
Jaksossa pohdimme erityisnuortemme tavoista kommunikoida – kommunikaatiokuvin, ilmein, elein, puhetulkkipalvelua ja tietotekniikkaa hyödyntäen.
Toteamme, kuinka pienistä onnistumisista syntyykään suuri ilo.
Tuotantokausi 2
Äitikamut-podcast 2023 – 2024
Erityislapsen vanhemmuus on tunnetiloissa elämistä
Suhde erityislapseen on vahva tunnesuhde. Tunteet tarttuvat. Vanhempien ja työntekijöiden välinen kumppanuussuhde on lapsen hyväksi.
Keskustelemattomat vaikeat tilanteet kertaantuvat hankalina tilanteina myöhemmin. Ratkaisemattomat asiat jäävät sisälle tunnetaakaksi.
Kyky käsitellä ristiriitoja luo turvallisuutta.
Palvelujärjestelmän muutosten myllerryksessä
Säästöpäätökset vammaisille henkilöille: ’raskaista palveluista kevyihin palveluihin’. Kerro se konkretian keinoin. Vähäinen ja puutteellinen tieto lisää epävarmuutta ja saa huolestumaan. Huoli lisää negaatiota, negaatio lisää pahoinvointia, mitä tulee välttää.
Hyvä kohtaaminen & hyvä asiakaspalvelu: sinua kuunnellaan, sinua kunnioitetaan – kiireettömästi, ratkaisukeskeisesti, rehellisesti. Sinua auttaen.
Luottamus luo turvan
Vammaisten asumispalvelut Suomessa aiheuttavat huolta.
Erityisnuorten äiteinä, Äitikamut-äiteinä pohdimme millainen asuminen on hyvää ja turvallista erityistä tukea tarvitseville ihmisille.
Synnyttävätkö olemassa olevat erityispalvelut luottamusta palvelujen käyttäjissä, läheisissä, alan ammattilaisissa?
Saako erityisryhmien asumispalvelujen asukas elää kodissaan omannäköistään elämää? Sujuuko arki ja onko se turvallista? Onko palveluiden resurssit riittävät?
Avoimuuden kautta syntyy luottamusta. Avoimuuden rinnalla kulkee rehellisyys.
Kokemustieto hyödyksi sosiaalityön opinnoissa
Äitikamut kokemustiedon välittäjinä Lapin yliopiston sosiaalityön maisteriopintoja suorittaville opiskelijoille. Teemat: Menettelylliset oikeudet, oikeusturva ja monitoimijuus.
Podcastjaksossa Äitikamut-äiteinä mietimme, kuinka tärkeää on, että työntekijä tuntee asiakasperheensä. Kumppanityöntekijän kanssa asioiminen on helppoa, sujuvaa, ja hänen avulla ja yhteistyössä asiat ratkeavat parhain päin. Hyvässä kohtaamisessa ammattiasiantuntijuus ja kokemusasiantuntijuus kohtaavat.
Tasainen ja takkuinen tammikuu
Äitikamut-puheenvuoro valtakunnallisessa kuntoutusverkostossa Kehitysvammaisten Tukiliiton pyynnöstä. Kuntoutusverkosto on kuntoutuksen toimijoiden yhteinen verkosto, joka toimii kuntoutujan aseman parantamiseksi. Verkoston toimintaa koordinoi SOSTE ja Kuntoutusäätiö.
Podcastjaksossa Äitikamut-äiteinä pohdimme kuntoutuksen vaikutuksia, vaikeavammaisen oikeudesta kuntoutukseen. Kuntoutuksen turvaavalla toimintakyvyllä taataan arjen toimivuus, koko elämä. Kuntoutuksettomuuden hinta on kova.
Kuntoutus mahdollistaa sujuvan arjen
Toimintakykyä ylläpitävän kuntoutuksen merkitys on suuri. Kuntoutusterapia yhdessä ajantasaisten ja turvallisten apuvälineiden kanssa mahdollistaa sujuvan arjen myös vaikeasti liikuntavammaiselle henkilölle. Allasterapian hyötyinä ovat mm. kehorentous, hyvät yöunet, tuki suolentoimintaan ja kipujen lievitys.
Jaksossa Äitikamut-äiteinä juttelemme kuntoututerapioiden vaikutuksia lastemme arkeen. Terapiat rentouttavat spastiset eli jäykät lihakset. Tavoitteena hyvät ja toimivat liikeradat. Ajanmukaiset apuvälineet.
Itsemääräämisoikeutta pitää kunnioittaa
Kehitysvammaisten ihmisten oikeuksien viikon 1.-7.12.2023 teemana on itsemääräämisoikeus eli IMO. Teemaviikkoa koordinoi Kehitysvammaisten Tukiliitto.
Jaksossa Äitikamut äiteinä sanoitamme itsemääräämisoikeuden merkitystä, sitä jokaisen ihmisen, sekä vammaisen että vammattoman ihmisen perusoikeutta päättää omista asioista ja samanaikaisesti oikeutta saada tukea päätöksen tekemiseen.
Tuotantokausi 1
Äitikamut-podcast 2022
Äitikamut-podcast on vertaistuellinen puheohjelma, jonka teemoitetuissa jaksoissa me erityisperheiden äiteinä Tuijan kanssa rupattelemme ja jaamme omakohtaisia kokemuksiamme itsenäistyvien erityisnuorten vanhemmuudesta. Kokemusta erityisperhevanhemmuudesta meille on kertynyt yhteensä yli 50 vuoden ajalta.
Podcastjaksot ovat maksuttomasti ja vapaasti kuunneltavissa, tekstitiivistelminä luettavissa ja hyödynnettävissä esimerkiksi perhe- ja opetustyössä, opinnäytetöissä ja vanhempien vertaistapaamisissa.
Podcastin kuuntelukanavina toimivat SoundCloud, Spotify ja Apple Podcasts. Podcastjaksot löytyvät myös Äitikamujen, Kehitysvammaisten Tukiliiton ja Lapin Kansan/Kaleva Median verkkoalustoilta.
Palautteita Äitikamut-podcastin kuuntelijoilta
Vanhemmuus. Vertaistuki. Voimaantuminen.
Äitikamut – huoneentaulut
Elämänohjeita, oivalluksia ja nostoja matkan varrelta
Äitikamut – vertaistuelliset teematilaisuudet
Erityislasten ja -nuorten vanhemmille ja erityistä tukea tarvitsevien lasten vanhemmuudesta kiinnostuneille. Tilaajan kanssa yksilöllisesti suunnitellut ja toteutetut teematilaisuudet on mahdollista järjestää paikan päällä, etäyhteyksin tai hybridinä, jolloin osallistujia on sekä paikan päällä että etäyhteyksin.
Tilaisuuden teemarajaus (1-2 kpl) tukee tilaisuuden onnistumista. Esimerkkiteemoja ovat itsenäistyvän erityisnuoren asuminen, vanhempana/omaisena jaksaminen, vanhemmuutta kuormittavat arjen tilanteet ja niistä selviytyminen.
Avainsanoja:
- luottamuksellisuus
- moniäänisyys
- vertaiskuunteleminen ja -puhuminen
- kokemusääni
- vertaistuki
- voimaantuminen
Äitikamut – kehittämistoiminta
Äitikamut-kehittäjäkumppaneina tarjoamme erityisperhevanhemmuuksiemme tuoman kokemustietomme ja – osaamisemme kehittämistyötä tekevien ammattilaisten käyttöön. Kehitysvammaisten Tukiliiton perhetoiminnan kanssa olemme kokemustoimijoina, kehittäjäasiakkaina ja palvelumuotoiluosaamisellamme olleet kehittämässä käytännönläheisiä etävertaistuen palveluja erityislapsiperheiden vanhemmille. Esimerkkipalveluina ovat valtakunnalliset vertaispuhelinpalvelu ja Tietoa tulevaan -verkkokurssi .
Äitikamut vertaisvanhempina verkkokurssilla
Kehitysvammaisten Tukiliiton vuosittain järjestämä maksuton Tietoa Tulevaan -verkkokurssi itsenäistyvien erityisnuorten vanhemmille sisältää kuusi teemoitettua iltaetätapaamista viikon välein. Teemoina ovat mm. ’Palvelujen suunnittelu’, ’Omaan kotiin’, ’Henkilökohtainen apu ja omannäköinen vapaa-aika’, ’Nuoren tukena asioiden hoitamisessa’. Vuoden 2024 verkkokurssi starttaa 9.9.2024. Äitikamut-äiteinä olemme vertaisvanhempina mukana kolmessa Tietoa Tulevaan -kurssi-illassa kuten vuosina 2023 ja 2022.
Äitikamut – videotervehdys
Itsemääräämisoikeutta käsittelevä VIDEOTERVEHDYS Tukiliiton Youtube-kanavalla.
Videotervehdyksessä Äitikamut-äiteinä juttelemme miten itsemääräämisoikeus toteutuu itsenäistyvien erityisnuortemme arjessa. Millä tavoin kehitysvammaisen autistisen sekä liikunta-, kehitys- ja puhevammaisen nuoren oma ääni, toiveet ja mielipiteet huomioidaan. Toiveiden täyttäminen tuo suurta iloa sekä nuorelle että toiveiden täyttäjälle. Videolla Pia Ylisuvanto (vasen) ja Tuija Laine (oikea).
Asiantuntijoiden palautteita
Ota yhteyttä. Pyydä tarjous.
Tavoitat meidät oheisen yhteydenottolomakkeen avulla. Olemme yhteydessä sinuun mahdollisimman pian.
Seuraa meitä myös Instagramissa (@aitikamut)!