Itsemääräämisoikeus on perus- ja ihmisoikeus
Kehitysvammaisten ihmisten oikeuksien viikon 1.-7.12.2023 teemana on itsemääräämisoikeus
Valtakunnallisesta kehitysvammaisten ihmisten oikeuksien viikon 1.-7.12.2023 koordinoinnista vastaa Kehitysvammaisten Tukiliitto kannustaen paikallisyhdistyksiä ja ryhmiä järjestämään kehitysvammaisten ihmisten oikeuksia, etenkin itsemääräämisoikeutta käsitteleviä teematapahtumia eri puolilla Suomea. Tavoitteena on kehitysvammatietoisuuden lisääminen.
Itsemääräämisoikeus eli IMO
Itsemääräämisoikeus tarkoittaa meidän jokaisen ihmisen – sekä vammaisen että vammattoman ihmisen – oikeutta päättää omista asioista ja samanaikaisesti oikeutta saada tukea päätöksen tekemiseen. Päätöksentekoa voi tukea esimerkiksi tarjoamalla vaihtoehtoja, joista erityistä tukea tarvitseva henkilö voi tehdä päätöksen. Merkityksellistä on, että erityistä tukea tarvitsevan henkilön tekemä päätös autetaan siirtymään käytäntöön.
Me Itse ry:n 2023 julkilausumasta poimittua
Itsemääräämisoikeus on
kuitenkin eniten kiinni asenteista.
Kyseenalaistakaa vanhoja rutiineja,
hankkikaa tietoa ja koulutusta itsemääräämisoikeudesta.Meidät pitää kohdata niin,
että tulemme oikeasti kuulluiksi.
On monia tapoja ottaa selvää
ihmisen mielipiteistä ja toiveista silloinkin,
kun hän ei pysty kertomaan niistä
samalla tavalla kuin muut.
Itsemääräämisoikeus on kirjoitettuna YK:n yleissopimukseen
Vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan sopimuksen eli YK:n yleissopimuksen tavoitteena ja keskeisenä periaatteena on vammaisten henkilöiden ihmisarvon, itsemääräämisoikeuden ja osallisuuden vahvistaminen. Itsemääräämisoikeutta on kunnioitettava, vaikka asiakkaan mielipiteen esille saaminen olisi vaikeaakin. Jos asiakkaan mielipidettä ei ole mahdollista saada selville muuten, sitä on selvitettävä yhdessä asiakkaan läheisten tai laillisen edustajan kanssa.
YK:n yleissopimuksesta on valmistunut sopimuksen selkokielinen versio.
AVAINSANAT: Itsemääräämisoikeus, IMO, kehitysvammaisten ihmisten oikeuksien teemaviikko, YK:n yleissopimus.